c Behandeling ALSALS ziekte | ALS ziekte

Behandeling ALS

Ziekte behandeling ALS


De ziekte ALS is een aandoening met fatale afloop. Door behandelingen in de vorm van medicijnen of therapeutische behandelingen kunnen een “langer” leven creëren. Vanaf het moment dat de ziekte ALS geconstateerd wordt door middel van spierverslapping word de overlevingstijd van de patiënt geschat op 3 jaar. Door het gebruik van medicijnen en therapeutische behandelingen komt het steeds vaker voor dat patiënten langer leven dan 5 jaar en zelfs 15% van de patiënten langer leeft dan 10 jaar.

Werkende behandeling voor levens verlening

Er is tot op heden nog geen behandeling gevonden die de ziekte ALS kan stoppen of genezen. Er zijn wel therapeutische behandelingen en één medicijn die het leven van de patiënt kan verlengen.
Het medicijn dat voor de ziekte ALS geregistreerd staat voor een behandeling tegen deze spierverslappende ziekte is Rilutek, maar de praktijk leert ons met dit medicijn dat het leven van de patient maar enkele maanden verlengd zal worden.


De therapeutische behandelingen voor de ALS ziekte bestaan vooral uit fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Wanneer er ademhalingsproblemen optreden bij de patient kunnen deze verlicht worden door de patiënt aan verschillende mechanische beademingen te leggen. Maar ook mechanische beademingen en de therapieën zullen niet leiden tot genezing, ze dienen alleen om tijd te rekken voor de patiënt.